Engineering :: Chemical Technology
|
|
|
|
|
|
| 1. |
The form of sulphur which is the most stable at ordinary temperature is |
| A. |
Monoclinic |
B. |
plastic |
| C. |
rhombic |
D. |
flowers of sulphur |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 2. |
The allotrope of sulphur which is insoluble in carbon disulphide is |
| A. |
monoclinic suphur |
B. |
rhombic sulphur |
| C. |
milk of sulphur |
D. |
plastic sulphur |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 3. |
Oleum is |
| A. |
a misture of conc. H2SO4 and oil |
B. |
sulphuric acid which gives fumes of sulphur dioxide |
| C. |
sulphuric acid saturated with sulphur trioxide |
D. |
a mixture of sulphuric and nitric acid. |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 4. |
Oleum may be rephrsented by the formula |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 5. |
Oleum gives fumes of |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 6. |
Which of the following has maximum specific gravity at 18?C? |
| A. |
98.5% H2SO4 |
B. |
20% oleum |
| C. |
40% oleum |
D. |
65% eloum |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 7. |
H2S from petroleum refinery streams is recovered by scrubbing with |
| A. |
ethanol |
B. |
ethabol amines |
| C. |
water |
D. |
98.5% H2SO4 |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 8. |
Sulphur is produced by oxidation-reduction of H2S. The catalyst used in this process is |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 9. |
When sulphur dioxide is passed through a golution of hydrogen sulphide in water |
| A. |
sulphuric acid is formed in solution |
B. |
sulphurous acid is formed in solution |
| C. |
sulphur is precipitated |
D. |
no change is observed |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 10. |
Sulphuric acid produced by contact process is |
| A. |
cheaper |
B. |
pure and concentrated |
| C. |
of poor quality |
D. |
very dilute |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|