| 
    
        | Engineering  :: Thermodynamics |  | 
	 
 
 |  |  | 
| 
	
	
           
                       | 
    
    
        | 
            
            
                | 41. | For an ideal gas Charles law deals with the relationship between |  
                | 
			 
				
					
				| A. | pressure and volume at constant temperature | B. | pressure and temperature at constant volume |  
				 				 | C. | volume and temperature at constant pressure | D. | mass and volume at constant temperature |  
                        
                        
                            Answer: Option C Explanation:    |  
 
            
            
                | 42. | Boyles law for an ideal gas deals with the relationship between |  
                | 
			 
				
					
				| A. | mass and volume at constant temperature | B. | pressure and volume at constant temperature |  
				 				 | C. | volume and temperature at constant pressure | D. | pressure and temperature at constant volume |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 43. | A gas is termed an ideal gas if it obeys the gas equation PV = RT. When do you expect a gas to show deviation from ideality? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | At high poressures and low temperatures | B. | At low poressures and low temperatures |  
				 				 | C. | At high poressures and high temperatures | D. | At low poressures and high temperatures |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 44. | Under which of the following conditions is the law PV = RT  obeyed most closely by a real gas? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | High pressure and high temperature | B. | Low pressure and low temperature |  
				 				 | C. | High pressure and low temperature | D. | Low pressure and high temperature |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 45. | For an ideal gas x in the equation PV = xT is a constant which depands upon |  
                | 
			 
				
					
				| A. | the number of molecules present only | B. | the type of gas only |  
				 				 | C. | both (a) and (b) | D. | neighter (a) nor (b) |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 46. | Which of the following nethods will enable the volume of an ideal gas to be made four times greater? Use absolute temperature |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Double the temperature double the pressure | B. | Halve the temperature double the pressure |  
				 				 | C. | Quarter the pressure at constant temperature | D. | Quarter the temperature at constant pressure |  
                        
                        
                            Answer: Option C Explanation:    |  
 
            
            
                | 47. | To double the volume of a given mass of an ideal gas at 27?C keeping the pressure constant one must raise the temperature to |  
                | 
                        
                        
                            Answer: Option C Explanation:    |  
 
            
            
                | 48. | Which one of the following plots for a  gas at about room temperature will suggest an absolute zero temperature if extrapolated suitably? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Pressure against 1/volume (temperature constant) | B. | Pressure against volume (temperature constant) |  
				 				 | C. | Volume against temperature (pressure constant) | D. | Volume against 1/pressure (temperature constant) |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 49. | The volume of an ideal gas is 100 cm3 at 100?C.  If the pressure is held constant at what temperature will the gas have a volume of 200 cm3? |  
                | 
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 50. | Specific volume of a gas is |  
                | 
			 
				
					
				| A. | the reciprocal of its density | B. | equal to its density |  
				 				 | C. | directly proportional to pressure | D. | the volume of gas at S.T.P. |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
 
			
			
 
 
 
 Read more:
 |  |