CSS :: Development Theories and Under Development
|
|
|
|
|
|
| 51. |
Jacob Vinar in his underdevellpment theory has laid stress on: |
| A. |
Per capita income |
B. |
Rate of production |
| C. |
Growth rate |
D. |
International trade |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 52. |
Who of the following has said that, 'underdevelopment has been the normal state of all human societies"? |
| A. |
G.A. Almond |
B. |
Edward A. Shills |
| C. |
Jacob Vinar |
D. |
Jean Eatwell |
| E. |
None of these |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 53. |
About underdevelopment it has been said that capitalism: |
| A. |
Is always opposed to it |
B. |
It seldom opposed to it |
| C. |
Helps maintaining status quo |
D. |
At times it helps in development but at times not |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 54. |
According to Karl Max capitalism helped in: |
| A. |
Removing underdevelopment |
B. |
Encouraging underdevelopment |
| C. |
Maintaining status quo |
D. |
Effected underdevelopment in no way |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 55. |
The theory of underdevelopment indicates inter-relationship of: |
| A. |
Commerce and industry |
B. |
Technology and trade |
| C. |
Developed and developing countries |
D. |
Developing countries among themselves |
| E. |
Underdeveloped countries among themselves |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 56. |
Development means: |
| A. |
Increase in national income from one year to another |
B. |
Increase in real per capita income over an extended period of time |
| C. |
Increase in real investment over a period of time |
D. |
The national income should keep pace with the increase in population |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 57. |
A short term development: |
| A. |
Does not constitute development |
B. |
Constitutes development provided there is steep rise in the living standard |
| C. |
Is development if there is increase in aggregate output |
D. |
None of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 58. |
Which one of the following is not a contributory factor for development? |
| A. |
Abundance of national resources |
B. |
Character of people |
| C. |
Frequent and free elections |
D. |
Level of technology |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 59. |
Population contributes development by |
| A. |
Providing labour force |
B. |
Consuming the products |
| C. |
Neither of the above |
D. |
Providing labour force as well as consuming products |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 60. |
Those who view development not in purely economic terms but in socio cultural matrix attribute the development to: |
| A. |
The form of government |
B. |
The legal system |
| C. |
Standards of education and health |
D. |
All the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|