| 
    
        | CSS  :: International Relations and World Organizations |  | 
	 
 
 |  |  | 
| 
	
	
           
                       | 
    
    
        | 
            
            
                | 61. | How important is the security dilemma for realist understandings of world politics? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Very important, as it determines how, or if, a balance of power emerges | B. | Very important, as it determines if balance of power emerges naturally or must be constructed |  
				 				 | C. | Important, but not crucial to realist understandings of world politics | D. | Both (a) and (b) |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 62. | What is understood by 'survival'? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | The need to provide shelter, nutrition and education in a state | B. | It is the supreme national interest to which all political leaders must adhere |  
				 				 | C. | The primary objective of all states | D. | Both (b) and (c) |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 63. | Realists are: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Advocates of aggressive foreign policy and war | B. | Supporters of war when it is necessary to further a rational understanding of the national interest |  
				 				 | C. | Concerned with economic development only | D. | Afraid terrorism will make the world a less secure place |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 64. | What is the state of war? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | A state that is aggressive and always building up its military | B. | The conditions when there is no actual conflict but a permanent cold war that could become a 'real' war at any time |  
				 				 | C. | A situation in which several or neighboring states are at war | D. | None of the above |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 65. | What are the reasons to think that the 21st century will be a realist century? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Africa is still plagued by civil conflict | B. | Europe continues to be divided by national interests |  
				 				 | C. | Human rights assumptions are increasingly seen as a Western agenda backed by economic dollars and military divisions | D. | Both (b) and (c) |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 66. | The claims of liberalism are: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | All citizens are juridically equal and have equal rights to education, access to free press, religious tolerance | B. | The legislative assembly of the state possess only those powers vested in it by the people |  
				 				 | C. | Liberty of the individual is the right to own property including productive forces | D. | All of the above |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 67. | Neo-liberals share with neo-realists their belief in: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | The anarchic international structure and centrality of states | B. | Theory of international regimes |  
				 				 | C. | That anarchy does not mean durable patterns of cooperation are impossible | D. | All of the above |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 68. | According to David Held what would a 'comopolitan model of democracy' entail? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | The creation of regional parliaments | B. | Human rights conventions must be entrenched into national parliaments and monitored by a new International Court of Human Rights |  
				 				 | C. | Reform and/or replacement of the UN with a more accountable global parliaments and monitored by a new International Court of Human Rights | D. | All of the above |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 69. | Radical liberals place importance on: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | The civilizing capacity of global civil society | B. | Rule of law and institutions |  
				 				 | C. | International laws | D. | All of the above |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 70. | Define Collective Security |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Each state in a system abides by international law | B. | Each state in a system accepts that security for one is security for all and agrees to join in a collective response to aggression |  
				 				 | C. | Each state in a system contributes to collective security by maximizing its security self-interest | D. | None of the above |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
 
			
			
 
 
 
 Read more:
 |  |