|
|
|
|
|
| 71. |
The angle between the reflecting surfaces of a prism square is |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 72. |
The obstacle, which obstructs vision but not chanining, is a |
| A. |
river |
B. |
pond |
| C. |
hill |
D. |
all of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 73. |
The obstacle, which obstructs chaining but not vision, is a |
| A. |
river |
B. |
hill |
| C. |
rising ground |
D. |
all of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 74. |
The building is an example of obstacle in which chaining and vision are both obstructed. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 75. |
In a prismatic compass, the zero of the graduated ring is located at |
| A. |
north end |
B. |
south end |
| C. |
east end |
D. |
west end |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 76. |
The true or geographical meridiams through the various stations |
| A. |
are parallel |
B. |
converge to the poles |
| C. |
converge from north pole to south pole |
D. |
converge from south pole to north pole |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 77. |
The direction of a true meridian at a station is invariable. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 78. |
The line in which the plane passing through the given point and the north and south poles intersects the surface of the earth, is called |
| A. |
arbitrary meridian |
B. |
magnetic meridian |
| C. |
true meridian |
D. |
none of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 79. |
In a whole circle system, the bearing of a line is measured |
| A. |
always clockwise from the south point of the reference meridian towards the line right round the circle |
B. |
clockwise or anticlockwise from the east or west whichever is nearer the line towards north or south |
| C. |
clockwise or anticlockwise from the north or south whichever is nearer the line towards east or west |
D. |
none of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 80. |
In a duadrantal system, the bearing of a line is measured |
| A. |
always clockwise from the south point of the reference meridian towards the line right round the circle |
B. |
clockwise or anticlockwise from the east or west whichever is nearer the line towards north or south |
| C. |
clockwise or anticlockwise from the north or wouth whichever is nearer the line towards east or west |
D. |
none of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|