Engineering :: Chemical Technology
|
|
|
|
|
|
| 81. |
Hydrogen peroxide is concentrated by |
| A. |
distillation at atmospheric pressure |
B. |
crystallization |
| C. |
dehydration |
D. |
vacuum distillation |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 82. |
Dry ice is |
| A. |
solid carbon dioxide |
B. |
ice kept below 0?C to avoid melting |
| C. |
solid hydrogen |
D. |
ice kept out of contact of other liquids |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 83. |
Process in which the ions of salt react with water to produce acidity or alkalinity is known as |
| A. |
Electrolysis cell uses exothermic reactions to produce electrical energy |
B. |
dialysis |
| C. |
hydrolysis |
D. |
none of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 84. |
For blasting purposes TNT is mixed with |
| A. |
NH4CI |
B. |
NH4NO3 |
| C. |
NH4NO2 |
D. |
(NH4)2SO4 |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 85. |
Which of the following glasses does not contain basic oxide? |
| A. |
Flint glass |
B. |
Crown glass |
| C. |
Quartz glass |
D. |
Pyrex glass |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 86. |
A glass with high refractive index and used in optical instruments is |
| A. |
Pyrex glass |
B. |
Jena glass |
| C. |
Flint glass |
D. |
Crookes glass |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 87. |
Glass is |
| A. |
a crystalline solid |
B. |
a super cooled liquid |
| C. |
a solid having a definite melting point |
D. |
a compound of Ca Na Si and O |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 88. |
The material used to give blue coloration to glass is |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 89. |
The gradual cooling of glass products is called |
| A. |
tempering |
B. |
annealing |
| C. |
quenching |
D. |
galvanising |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 90. |
Pyrex glass is resistant to sudden temperature variations because it has |
| A. |
low coefficient of expansion |
B. |
high softening temperature |
| C. |
low density and high melting point |
D. |
high coefficient of expansion |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|