Engineering :: Chemical Technology
|
|
|
|
|
|
| 71. |
Slaked lime is |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 72. |
Slaked lime is produced by |
| A. |
hydrogenation of quicklime |
B. |
hydration of quicklime |
| C. |
dehydration of quicklime |
D. |
dehydrogenation of quicklime |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 73. |
Plaster of Paris is |
| A. |
CaSO4.2H2O |
B. |
CaSO4 |
| C. |
CaSO4. |
D. |
CaSO4.1 |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 74. |
Clinker is the mass obtained by heating |
| A. |
powdered limestone and clay |
B. |
gypsum |
| C. |
dolomite |
D. |
sand limestone and washing soda |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 75. |
The process of setting cement under water is essentially |
| A. |
an oxidation process |
B. |
a reduction process |
| C. |
a double decomposition process |
D. |
a hydration process |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 76. |
The setting of plaster of Paris takes place with |
| A. |
loss of CO2 |
B. |
hydrolysis |
| C. |
hydration |
D. |
dehydration |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 77. |
Gypsum is added to clinker during cement manufacture to |
| A. |
decrease the rate of setting of cement |
B. |
make the cement impervious |
| C. |
bind the particles of calcium silicate |
D. |
to facilitate the formation of colloidal gel |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 78. |
Plaster of paris is obtained by heating |
| A. |
limestone to 120-130?C |
B. |
soda ash to 120-130?C |
| C. |
dolomite to 120-130?C |
D. |
gypsum to 120-130?C |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 79. |
Sodium bicarbonate is an important constituent of |
| A. |
caustic soda |
B. |
washing soda |
| C. |
baking powder |
D. |
baking soda |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 80. |
Which of the following is not an explosive? |
| A. |
Calcium ammonium nitrate |
B. |
Nitroglycerine |
| C. |
Trinitrotoluene |
D. |
Cellulose nitrate |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|