|
|
|
|
|
| 71. |
Anaerobic respiration is a kind of: |
| A. |
Fermentation |
B. |
Incomplete oxidation |
| C. |
Anabolism |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 72. |
Process of deriving glucose from sources other than carbohydrates is called: |
| A. |
Glucogenesis |
B. |
Gluconeogenesis |
| C. |
Glucolysis |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 73. |
In case of more intake of food, the surplus is deposited as: |
| A. |
Fats |
B. |
Glycogen |
| C. |
Proteins |
D. |
Glycogen and Fat |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 74. |
Formation of glucose from glycogen is termed: |
| A. |
Glycogenesis and occurs within liver |
B. |
Glycogenolysis and occurs within liver |
| C. |
Gluconeogenesis and occurs within the liver |
D. |
Glycolysis and occurs within liver |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 75. |
Matabolic rate in animal during hibernation will be: |
| A. |
Enhanced |
B. |
Falling to a low level |
| C. |
Unchanged |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 76. |
Energy gained through serobic respuation of 1 molecule of glucose during cellular respiration is sufficient to produce: |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 77. |
Carbohydrate metabolishm is controlled by: |
| A. |
Hormones from pancreas |
B. |
Diabetogenic hormones from pituitary |
| C. |
Thyroxine from thyroid |
D. |
All of these |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 78. |
Which one of these brings an increase in the rate of carbohydrate metabolism: |
| A. |
Thyroxine |
B. |
Pitressin |
| C. |
Acrtycholine |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 79. |
Which of these glands influence carbohydrate metabolism through their hormones: |
| A. |
Adrenal cortex |
B. |
Pituitary |
| C. |
Thyroid |
D. |
All of them |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 80. |
Which of these from adrenal cortex influence the carbohydrate metabolism: |
| A. |
Minralocorticoids |
B. |
Glucocorticoids |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|