CSS :: Miscellaneous General
|
|
|
|
|
|
| 41. |
The term "Anomie Suicide" is used by |
| A. |
Max Weber |
B. |
August Comte |
| C. |
Emile Durkheim |
D. |
Herbert Spencer |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 42. |
Crowd means |
| A. |
aspect of personality that confers identity. |
B. |
a social category of people. |
| C. |
a group of people who performs certain duties. |
D. |
a temporary collection of persons react in spontaneous interaction. |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 43. |
Invention means |
| A. |
process of utilising knowledge. |
B. |
some unknown facts. |
| C. |
a new utilisation of existing knowledge. |
D. |
ways of classifying things. |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 44. |
Participant observation means |
| A. |
unity of a human group. |
B. |
integration and interaction. |
| C. |
an observer seeks insight by taking part himself in whatever he is studying. |
D. |
a set of action. |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 45. |
Role performance indicates |
| A. |
irregular behaviour. |
B. |
overt action that occurs in a situation governed by normative regulation. |
| C. |
awareness of common characteristics. |
D. |
interconnected activities. |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 46. |
Rumour means |
| A. |
correct statements. |
B. |
prescribed behaviour of people. |
| C. |
statements, assertions and speculations circulate among people in response to unstructured situation. |
D. |
specific behaviour and attitude. |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 47. |
Social mobility means |
| A. |
specific conduct of behaviour of people. |
B. |
formal attitude of people. |
| C. |
the movement of people between positions that are on different social levels. |
D. |
modification of relationship. |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 48. |
Values means |
| A. |
specific behaviour of people. |
B. |
conception of what a person, group or society considers desirable from, sets of preferences. |
| C. |
acquisition of social skills. |
D. |
orderly change in socialisation process. |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 49. |
Variables means |
| A. |
a set of scientific generalisation. |
B. |
a network of social positions. |
| C. |
any dimension of a social relationship that can take on differing values. |
D. |
selected means of achieving goals. |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 50. |
Status means |
| A. |
abstract concept of unity. |
B. |
the give and take between two persons. |
| C. |
the development of relationship. |
D. |
a position, where a person stands in the group structure. |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|