Entry Test MCQ :: Oscillations
|
|
|
|
|
|
| 1. |
In vibratory motion |
| A. |
P.E. remains constant |
B. |
K.E. remain constant |
| C. |
total energy remain constant |
D. |
total momentum remain constant |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 2. |
The waveform of S.H.M. is |
| A. |
standing wave |
B. |
sine wave |
| C. |
square wave |
D. |
none |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 3. |
S.I unit of frequency is |
| A. |
vibration S-2 |
B. |
radian |
| C. |
hertz |
D. |
ms-1 |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 4. |
In S.H.M. the velocity of a particle is maximum at |
| A. |
mean position |
B. |
extreme position |
| C. |
middle between mean and extreme position on the right side |
D. |
middle between mean and extreme position on the left side |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 5. |
The acceleration of a projection on the diameter for a particle moving along a circle is |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 6. |
Total energy of a body executing S.H.M is directly proportional to |
| A. |
square root of amplitude |
B. |
the amplitude |
| C. |
reciprocal of amplitude |
D. |
square of amplitude |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 7. |
The time period of a second pendulum is |
| A. |
4 seconds |
B. |
3 seconds |
| C. |
2 seconds |
D. |
6 seconds |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 8. |
The length of second pendulum is |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 9. |
If length of second pendulum becomes four times, then its time period will become |
| A. |
four times |
B. |
six times |
| C. |
eight times |
D. |
two times |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 10. |
The force responsible for the vibratory motion of the simple pendulum is |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|