Engineering :: Materials Handling
|
|
|
|
|
|
| 111. |
Rubber belts in case of belt conveyors are reinforced with |
| A. |
rayon |
B. |
nylon |
| C. |
polyster |
D. |
Any of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 112. |
The thickness of belt is usually specified in terms of |
| A. |
index number |
B. |
merit number |
| C. |
number of plies |
D. |
thickness in mm |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 113. |
Belt life is reduced by |
| A. |
impact of loading |
B. |
conveying horizontally as compared to incline |
| C. |
using pulverized materials |
D. |
all of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 114. |
In case of a belt conveyor, the driving motor |
| A. |
always starts on no load |
B. |
always starts on load |
| C. |
always runs at slow speed |
D. |
always starts at high speed |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 115. |
Which motor is preferred for belt conveyors? |
| A. |
synchronous motor |
B. |
wound rotor induction motor |
| C. |
double squirrel cage induction motor |
D. |
None of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 116. |
In case clutch is to be introduced in the drive for belt conveyor, which clutch will be preferred? |
| A. |
Dog clutch |
B. |
Spring loaded clutch |
| C. |
Hydraulic clutch |
D. |
Any of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 117. |
In case of belt conveyors, a tripper is used to |
| A. |
facilitate loading |
B. |
facilitate unloading |
| C. |
prevent shock loading |
D. |
prevent damage to belt |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 118. |
In case of belt conveyors, while conveying anthracite, the maximum permissible slope is |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 119. |
In case of belt conveyors, while conveying earth, as excavated, the maximum permissible slope is around |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 120. |
In case of belt conveyors, the permissible slope will be least while conveying |
| A. |
Lignite |
B. |
Sand |
| C. |
Gravel pebbles |
D. |
Wood chips |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|