CSS :: Pakistan Constitution 1973
|
|
|
|
|
|
| 1. |
Constitution of 1973 was authenticated and published in the official Gazette on |
| A. |
23rd March, 1973 |
B. |
12th May, 1973 |
| C. |
12th April, 1973 |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 2. |
The Constitution of 1973 came into force on |
| A. |
23rd March, 1973 |
B. |
12th May, 1973 |
| C. |
14th August, 1973 |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 3. |
Constitution of 1973 consist |
| A. |
250 Articles, |
B. |
280 Articles |
| C. |
285 Articles |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 4. |
Constitution of 1973 consist ______ |
| A. |
6 schedules |
B. |
7 schedules |
| C. |
8 schedules |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 5. |
Objectives Resolution was passed on |
| A. |
January, 1949 |
B. |
February, 1949 |
| C. |
March, 1949 |
D. |
None of above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 6. |
According to Objectives Resolution sovereignty over the entire Universe belongs to |
| A. |
Public of Pakistan |
B. |
Almighty Allah |
| C. |
Government of Pakistan |
D. |
None of above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 7. |
According to Objectives Resolution authority enjoyed by the peoples of Pakistan within limits prescribed by Almighty Allah as sacred _______ |
| A. |
Trust |
B. |
Right |
| C. |
Duty |
D. |
None of above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 8. |
Objectives Resolution provided that the State shall exercise its powers and authority through _______ |
| A. |
Dictators |
B. |
Elected representatives of peoples |
| C. |
Both (a) and (b) |
D. |
None of above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 9. |
Objectives Resolution stress that the Muslims of Pakistan shall enable to order their lives ________ |
| A. |
Secular |
B. |
As per teachings of Islam |
| C. |
Both (a) and (b) |
D. |
None of above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 10. |
According to Objectives Resolution minorities shall be made |
| A. |
Free to serve their lives according to their own religion |
B. |
Bound to serve their lives according teachings of Islam |
| C. |
To serve their lives according to government policies |
D. |
None of above |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|