CSS :: Forestry Environment
|
|
|
|
|
|
| 261. |
The lower most layer of atmosphere in which man and other living organisms exist is called: |
| A. |
Thermosphere |
B. |
Mesosphere |
| C. |
Stratoshee |
D. |
Troposphere |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 262. |
Special character of hydrophyte is: |
| A. |
Small spiny stem |
B. |
Soft and mucilagenous stem |
| C. |
Thick and large leaf |
D. |
None of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 263. |
Mycorrhiza is an example of: |
| A. |
Decomposers |
B. |
Endoparasitism |
| C. |
Ectoparasitism |
D. |
Symbiotic relationship |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 264. |
Humus is present in: |
| A. |
Upper soil layer |
B. |
Entire solum |
| C. |
Horizon B |
D. |
Entire top-soil |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 265. |
Endemic plants are those which are: |
| A. |
Cosmopolition in distribution |
B. |
Restricted to, grow over certain areas |
| C. |
Found in arctic region |
D. |
Gregarious in habit |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 266. |
Soil formed-after leaching and rich in Al and Fe is |
| A. |
Alluvial |
B. |
Padsol |
| C. |
Laterite |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 267. |
Term ecology was given by: |
| A. |
Hackel |
B. |
Cuvier |
| C. |
Reiter |
D. |
Malthus |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 268. |
Good soil is: |
| A. |
Which allows limited amount of water to be retained into it |
B. |
Which allows water to pass through it very quickly |
| C. |
Which allows percolation the water slowly from it |
D. |
Which holds whole of the water that enters into it |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 269. |
Broad leaved forest oak are found in: |
| A. |
Tropical deciduous forest |
B. |
Tropical evergreen forest |
| C. |
North coniferous forest |
D. |
Temperature deciduous forest |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 270. |
In which one of the following habitats does the diurnal temperature of soil surface vary most: |
| A. |
Forest |
B. |
Desert |
| C. |
Grassland |
D. |
Shrub land |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|