Engineering :: Strength of Materials
|
|
|
|
|
|
| 291. |
The columns whose slenderness ratio is less than 80, are known as |
| A. |
short column |
B. |
long column |
| C. |
weak column |
D. |
medium column |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 292. |
In order to know whether a column is long or short, we must know its slenderness ratio. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 293. |
A column with maximum equivalent length has |
| A. |
both ends hinged |
B. |
both ends fixed |
| C. |
one end fixed and the other end hinged |
D. |
one end fixed and the other end free |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 294. |
Euler's formula holds good only for |
| A. |
short column |
B. |
long column |
| C. |
both short and long columns |
D. |
weak columns |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 295. |
A column is said to be a short column, when |
| A. |
its length is very small |
B. |
its cross-sectional area is small |
| C. |
the ratio of its length to the least radius of gyration is less than 80. |
D. |
the ratio of its length to the least radius of gyration is more than 80. |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 296. |
If the slenderness ratio for a column is 100, then it is said to be a |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 297. |
The Rankine's constant for a mild steel column with both ends hinged is |
| A. |
1 / 750 |
B. |
1 / 1600 |
| C. |
1 ? 7500 |
D. |
1 ? 9000 |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 298. |
The Rankine's formula holds good for |
| A. |
short columns |
B. |
long columns |
| C. |
both short and long columns |
D. |
weak columns |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 299. |
In case of eccentrically loaded struts |
| A. |
solid section |
B. |
hollow section |
| C. |
composite section |
D. |
reinforced section |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 300. |
A masonry dam may fail due to |
| A. |
tension in the masonry of the dam and its base |
B. |
overturning of the dam |
| C. |
crushing of masonry at the base of the dam |
D. |
any one of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|