Engineering :: Renewable Sources of Energy
|
|
|
|
|
|
| 1. |
Energy may be defined as |
| A. |
the capacity to do work |
B. |
the product of mass and acceleration |
| C. |
the rate of doing work |
D. |
the product of force and velocity |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 2. |
Sun radiates energy to the earth |
| A. |
in the form of electromagnetic radiation |
B. |
at a relatively constant rate of 3.83 x 1026 W |
| C. |
24 hours per day 365 day of the year |
D. |
all of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 3. |
Most of the electromagnetic radiation reaching the earth emanates from the |
| A. |
corona |
B. |
chromoshpere |
| C. |
photoshere |
D. |
suns interior |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 4. |
Compared to the photosphere the corona region is characterized by |
| A. |
low density gas misture |
B. |
higher temperature |
| C. |
variation in energy and diameter with time |
D. |
all of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 5. |
The angle subtended by a vertical line to the zenith (i.e. the point direct5ly overhead) and the line of sight to the sun is called |
| A. |
zenth angle |
B. |
declination angle |
| C. |
hour angle |
D. |
iatitude angle |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 6. |
The solar radiation at sea level corresponds to an air mass value of |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 7. |
Solar photovoltaic energy sources produce |
| A. |
AC electricity |
B. |
DC electricity |
| C. |
both and a and b |
D. |
neither a nor b |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 8. |
The two major consitituents of the sun are |
| A. |
helium and hydrogen |
B. |
oxygen and nitrogen |
| C. |
helium and carbon dioxide |
D. |
oxygen and hydrogen |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 9. |
The two major consitituents of the sun are helium and hydrogen. The percentage of the helium by volume in the sun is about |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 10. |
The sun exists in a state of equilibrium between the force of gravitation and |
| A. |
the outward radiation pressure from fusion reactions |
B. |
the outward force due to nuclear fission |
| C. |
the centrifugal force due to its rotation |
D. |
none of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|