Engineering :: Fuels and Combustion
|
|
|
|
|
|
| 71. |
The hydrogen free combustible gas is |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 72. |
The per cent difference between lower heating value and higher heating value is maximum in the case of |
| A. |
hydrogen |
B. |
LPG |
| C. |
Natural gas |
D. |
carbon |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 73. |
H/C ratio (by weight) is infinite for |
| A. |
carbon |
B. |
hydrogen |
| C. |
methane |
D. |
gobar gas |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 74. |
H/C ratio (by weight) is zero for |
| A. |
carbon |
B. |
hydrogen |
| C. |
methane |
D. |
Gobar gas |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 75. |
A paraffinic hydrocarbon liquid fuel has a C/H ration (by weight) of 5.1428. Its chemical formula is |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 76. |
The fuel ratio of coal is defined as the ratio of |
| A. |
its percentage fixed carbon to that of ash |
B. |
its percentage fixed carbon to that of volatile matter |
| C. |
its percentage fixed carbon to that of moisture |
D. |
percentage carbon to that of hydrogen obtained in the ultimate analysis of coal. |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 77. |
H/C ration (by weight) for the same number of carbon atoms is the highest in the |
| A. |
paraffins |
B. |
naphthenes |
| C. |
olefins |
D. |
aromatics |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 78. |
H/C ratio (by weight) for the same number of carbon atoms is the lowest in the |
| A. |
paraffins |
B. |
naphthenes |
| C. |
olefins |
D. |
aromatics |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 79. |
Select the correct statement |
| A. |
Gaseous fuels are ideal from the standpoint of complete combustion |
B. |
Liquid fuels are ideal from the standpoint of complete combustion |
| C. |
Solid fuels are ideal from the standpoint of complete combustion |
D. |
Liquid as well as solid fuels are ideal from the standpoint of complete combustion |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 80. |
Heating value of gaseous fuels in Btu/cu. Ft. |
| A. |
decreases with increase in molecular weight |
B. |
increases with increase in molecular weight |
| C. |
remains constant with change in molecular weight |
D. |
is always negative |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|