CSS :: Zoology Scope and Origin Of Life
|
|
|
|
|
|
| 21. |
The most recent branch of taxonomy is known as: |
| A. |
Cytotaxonomy |
B. |
Karyotaxonomy |
| C. |
Morphotaxonomy |
D. |
Taxidermy |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 22. |
Universe or cosmos began as a dense, red hot, gaseous cloud about: |
| A. |
1-2 billion years ago |
B. |
7-10 billion years ago |
| C. |
7-19 million years ago |
D. |
1-2 million years ago |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 23. |
"Ylem" is term also use for: |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 24. |
Solar System originated about 4.5-5 billion years ago according to the theory proposed by: |
| A. |
Darwin |
B. |
Larmarck |
| C. |
Kant-Laplace |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 25. |
Our earth came into existence about: |
| A. |
4.6 billion years ago |
B. |
3 billion years ago |
| C. |
5 million years ago |
D. |
2 billion years ago |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 26. |
Life originated with the creation of universe and it reached the earth from Sun part of universe is the central idea of: |
| A. |
Theory of spontaneous/sudden creation |
B. |
Cosmosic Theory |
| C. |
Theory of special creation |
D. |
Theory of Chemical evolution |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 27. |
Origin of life is now due to: |
| A. |
Spontaneous generation |
B. |
Will of God |
| C. |
Effect of Sunshine on mud |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 28. |
Which of the following is likely to have been absent in free form at the time of origin of life: |
| A. |
Oxygen |
B. |
Methane |
| C. |
Nitrogen |
D. |
Ammonia |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 29. |
Originally the primitive atmosphere was reducing because: |
| A. |
Oxygen was most abundant |
B. |
Hydrogen was absent |
| C. |
Hydrogen atoms were most abundant and active |
D. |
Carbon Atom were most active |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 30. |
Believers of theory of spontaneous generation assumed that: |
| A. |
Organisms arose not only from other similar organisms but also spontaneously |
B. |
Organisms always arose spontaneously |
| C. |
Organisms arose only from air |
D. |
Organisms arose only from other similar organism |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|