|
|
|
|
|
| 81. |
If osculum of a sponge is sealed then it will: |
| A. |
Die shortly due to stoppage of water current |
B. |
Grow more as water is not wasted |
| C. |
Multiply asexually due to external stimulus |
D. |
Show none of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 82. |
Food particles in the sponges are trapped by: |
| A. |
Flagella of choanocytes |
B. |
Microvilli present in choanocyte |
| C. |
Trophocytes |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 83. |
Large food particles are directly ingested by: |
| A. |
Pinacocytes |
B. |
Choanocytes |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 84. |
Reserve food in sponges are: |
| A. |
Fats only |
B. |
Glycogen |
| C. |
Glycoproteins |
D. |
All of these |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 85. |
Undigested food is passed out by which of these: |
| A. |
Archaeocytes |
B. |
Phagocytes |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 86. |
Inside body of Euplectella which of these live as endocommensals: |
| A. |
Spongicola |
B. |
Charilla |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 87. |
Glass-sponges' are found in: |
| A. |
Shallow waters |
B. |
Deep waters |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 88. |
The pinacocytes lining spongocoel in a syconoid sponge are called: |
| A. |
Gastral pinacocytes |
B. |
Atrial pinacocytes |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 89. |
Colour of spongilla colony looks green due to presence of a symbiont in its amoebocytes and archaeocytes called: |
| A. |
Zoochlorellae |
B. |
Spongicola |
| C. |
Charilla |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 90. |
Incurrent canals in syconoid sponge are: |
| A. |
Open to outside but closed towards spongocoel |
B. |
Open to spongocel but closed to outside |
| C. |
Closed to outside but opening into osculum |
D. |
None of these types |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|