CSS :: Phylum Plathelminthes
|
|
|
|
|
|
| 21. |
Which of these stages in life cycle of Fasciola hepatica is infective to secondary host: |
| A. |
Miracidium |
B. |
Cercaria |
| C. |
Metacercaria |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 22. |
Which of these larva of liver-fluke is provided with cilia, epidermal plates, eye spots and penetration glands: |
| A. |
Cercaria |
B. |
Metacercaria |
| C. |
Miracidium |
D. |
Sporocyst |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 23. |
Which of these larva has rounded body, long tail, well developed alimentary canal: |
| A. |
Miracidium |
B. |
Cercaria |
| C. |
Metcercaria |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 24. |
Infective stage of liver-fluke for primary host is: |
| A. |
Miracidium |
B. |
Aporocyst |
| C. |
Redia |
D. |
Metacercaria |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 25. |
Intestinal tape-worms obtain their nutrition by: |
| A. |
Ingesting food particles through suckers |
B. |
Scrapping food particles from into omyrdyomr pg jpdy eoyj jppld |
| C. |
Prepare their own food |
D. |
Absorbs liquid food through their environment |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 26. |
Anaerbic respiration occurs in: |
| A. |
Liver-fluke and tape-worms |
B. |
Annelids |
| C. |
Molluscs and echinoderms |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 27. |
Primary host for Taenia solium is man but secondary host is: |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 28. |
Body of a tape-worm is divided into many: |
| A. |
Segments |
B. |
Proglottids |
| C. |
Metameres |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 29. |
The division of body into numerous, serial small structures is called: |
| A. |
Segmentation |
B. |
Strobilation |
| C. |
Metameres |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 30. |
All the proglottids in a tape-worm contain: |
| A. |
Immature reproductive organs |
B. |
Mature reporductive organs |
| C. |
Anterior 200 with immature reproductive organs, middle 200-400 with mature reproductive organs and posterior 200 with only eggs in uterus |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|