|
|
|
|
|
| 41. |
Eggs are fertilized in Ascaris in the: |
| A. |
Vagina |
B. |
Oviducts |
| C. |
Uteri |
D. |
Seminal receptacles |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 42. |
Eggs of Ascaris that pass out of host's body are: |
| A. |
Fertilized |
B. |
Unfertilized and unsegmented |
| C. |
Unfertilized |
D. |
Fertilized and segmented |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 43. |
Posterior end of male Ascaris is: |
| A. |
Straight |
B. |
Curved |
| C. |
Flattened |
D. |
Coiled |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 44. |
Filaria is caused by: |
| A. |
Tapeworm |
B. |
Liver-fluke |
| C. |
Prtozoan |
D. |
Nematode |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 45. |
Causative organism for filariasis is: |
| A. |
Wuchereria bancrofti |
B. |
Fasciola hepatica |
| C. |
Ascaris lunbricoides |
D. |
Taenia solium |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 46. |
Which of these diseases is caused by nematode: |
| A. |
Filariasis |
B. |
Amoebiasis |
| C. |
Schistosomiasis |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 47. |
Elephantiasis' is transmitted by: |
| A. |
House-fly |
B. |
Mosquito |
| C. |
Bed-bug |
D. |
Fruit-fly |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 48. |
Filaria germ is a kind of: |
| A. |
Protozoan |
B. |
Nematode |
| C. |
Bacterium |
D. |
Virus |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 49. |
Pin-worms, muscle-worms, hook-worms, whip-worms, guinea-worms and muscle-worms belong to group: |
| A. |
Nematoda |
B. |
Platyhelminthes |
| C. |
Protozoa |
D. |
Insecta |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 50. |
Wuchereria bancrofti is transmitted by: |
| A. |
Culex mosquito |
B. |
Anopheles mosquito |
| C. |
Sand-fly |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|