CSS :: Digestive System Physiology
|
|
|
|
|
|
| 81. |
Relaxation of sphincter of Oddi will bring release of: |
| A. |
Bile jucie |
B. |
Pancreatic jucie |
| C. |
Both (a) & (b) |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 82. |
Saliva cleans buccal cavity and also kills bacteria due to the presence of: |
| A. |
Ptyalin in it |
B. |
Thiocyanate and lysozyme in it |
| C. |
Mucus in it |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 83. |
Ptyalin present in saliva acts in: |
| A. |
Alkaline medium |
B. |
Neutral medium |
| C. |
Slightly acidic medium |
D. |
All of these media |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 84. |
Ptyalin is secreted by: |
| A. |
Stomach |
B. |
Salivary glands |
| C. |
Liver |
D. |
Pancreas |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 85. |
Number of salivary glands in man approximately: |
| A. |
One and half crore |
B. |
Two and half crore |
| C. |
Three and half crore |
D. |
Four and half crore |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 86. |
In stomach the pH of the food is changed from: |
| A. |
1.0-3.5 |
B. |
4.5-7.5 |
| C. |
6.8-8.0 |
D. |
8.0-10.0 |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 87. |
Hormone initiating secretion of gastric juice is: |
| A. |
Rennin |
B. |
Gastrin |
| C. |
Secretin |
D. |
Enterokinase |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 88. |
Inhibition of gastric juice secretion is done by a hormone from duodenal mucosa, the name of this hormone is: |
| A. |
Secretin |
B. |
Gastrin |
| C. |
Enterogasterone |
D. |
Enterokinase |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 89. |
Pyloric valve activity is controlled by: |
| A. |
Gastrin |
B. |
Pepsin |
| C. |
Rennin |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 90. |
Casein is milk: |
| A. |
Protein digested by rennin in the stomach |
B. |
Bacterium that coagulates milk |
| C. |
Enzyme in the stomach that digests carbohydrate |
D. |
Hormone that stimulates release of gastric juice |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|