CSS :: Cultural change and Social Policy
|
|
|
|
|
|
| 91. |
Cultural lag is a difference between |
| A. |
economic and political cultures. |
B. |
two non-material cultures. |
| C. |
two material cultures. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 92. |
Characteristic of cultural lag is |
| A. |
effective |
B. |
simple |
| C. |
well-defined |
D. |
None of these |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 93. |
The concept of cultural lag was developed by |
| A. |
Maclver |
B. |
Ogburn |
| C. |
Graham Wallas |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 94. |
Which one of the following factors is not responsible for cultural lag? |
| A. |
Law |
B. |
Political upheavals |
| C. |
Traditionalism |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 95. |
Cultural lag describes the disharmony between related parts of |
| A. |
single culture |
B. |
multiple culture |
| C. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 96. |
Cultural lags are |
| A. |
numerous and persistent |
B. |
efficient and simple |
| C. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 97. |
Symptoms of social Disorganization are |
| A. |
failure of traditional controls |
B. |
role confusions |
| C. |
uncertainties |
D. |
all of these |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 98. |
Disorganization means |
| A. |
security, morale and purpose in life is damaged. |
B. |
there is fight among people of society. |
| C. |
there is harmony among people of society. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 99. |
The horse disorganized the |
| A. |
plains Indian cultures |
B. |
Pakistan's cultures |
| C. |
Indonesian cultures |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 100. |
Change has now become the |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|