|
|
|
|
|
| 81. |
Who said: "A state is that agency in a society that is authorised to exercise coercive control within a territory". |
| A. |
MaclIver |
B. |
Anderson and Parker |
| C. |
Durkheim |
D. |
Max Weber |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 82. |
How is the change in government in modern states carried out? |
| A. |
Through violence and bloodshed |
B. |
Through elections and smooth transfer of power |
| C. |
Through compromise and electoral adjustments among the competing forces |
D. |
By bringing all aspects of life to a standstill |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 83. |
Who said "I am the State" |
| A. |
James II of England |
B. |
Napoleon I of France |
| C. |
Louis XIV of France |
D. |
Hitler of Germany |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 84. |
Who of the following first of all propounded the organic theory of state? |
| A. |
Machiavelli |
B. |
Plato |
| C. |
Marx |
D. |
Herbert Spencer |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 85. |
The organic theory of state holds: |
| A. |
The state is the result of a social contract |
B. |
The state is a divine creation |
| C. |
The state is the result of force |
D. |
The state is a living organism, rather a living spiritual being |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 86. |
Who said "The state is prior to the individual just as a whole is prior to its parts": |
| A. |
Herbert Spencer |
B. |
Laski |
| C. |
Karl Marx |
D. |
Aristotle |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 87. |
The state is primarily a: |
| A. |
Social association |
B. |
Economic association |
| C. |
Political association |
D. |
Socio-economic-cum-political association |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 88. |
Which one of the following statements is associated with Aristotle? |
| A. |
The state is an association of families and their common possessions, governed by a supreme power and by reason. |
B. |
The state is a union of families and villages having for its end a perfect and self-sufficing life. |
| C. |
The state is a particular portion of mankind viewed as an organized unit |
D. |
The state is a politically organised community with a definite territory. |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 89. |
The term 'state' as drawn from the word 'status' was for the first time used by: |
| A. |
The Greeks |
B. |
The Germans |
| C. |
The Teutons |
D. |
The Romans |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 90. |
Which group of the following thinkers emphasised the legal notion of state? |
| A. |
Aristotle, Plato, Hobbes and Bentham |
B. |
Bodin, Hobbes, Bentham and Laski |
| C. |
Bodin, Austin, Hobbes, Bentham |
D. |
Aristotle, Austin, Laki and Hobbes |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|