Entry Test MCQ :: Oscillations
|
|
|
|
|
|
| 11. |
The frequency of the second pendulum is |
| A. |
1 hertz |
B. |
0.5 hertz |
| C. |
1.5 hertz |
D. |
2.5 hertz |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 12. |
Simple harmonic motion is a type of |
| A. |
rotational motion |
B. |
circular motion |
| C. |
musical arrangement |
D. |
vibratory motion |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 13. |
The SI unit of force constant is identical with that of |
| A. |
force |
B. |
pressure |
| C. |
surface tension |
D. |
loudness |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 14. |
When the amplitude of a wave become double its energy become |
| A. |
double |
B. |
four times |
| C. |
one half |
D. |
none time |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 15. |
A simple pendulum suspended form the ceiling of a lift has time period T when the lift is at rest. When the lift falls freely, the time period is |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 16. |
The energy of SHM is maximum at |
| A. |
mean position |
B. |
extreme position |
| C. |
in between mean and extreme |
D. |
all positions during SHM |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 17. |
The product of frequency and time period is equal to |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 18. |
When one is the correct graph between acceleration a and displacement d for SHM? |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 19. |
The displacement of SHM is written as X = X? sin?t if displacement is written by X = X? son ?t then phase constant will be equal to |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 20. |
For what displacement the P.E becomes 1/4 of its maximum value? |
| A. |
x = x? |
B. |
x = x?/2 |
| C. |
x = x?/4 |
D. |
x = x?2/2 |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|