|
|
|
|
|
| 11. |
The representative fraction of the scale is the ratio of the distance on the map or drawing to the corresponding distance on the ground |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 12. |
When 1 cm on a map represents 10 m on the ground, the representative fraction of the scale is |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 13. |
The representative fraction 1 / 2500 means that the scale is |
| A. |
1 cm = 0.25 m |
B. |
1 cm = 2.5 m |
| C. |
1 cm = 25 m |
D. |
1 cm = 250 m |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 14. |
A plain scale is used to read |
| A. |
one dimension |
B. |
two dimensions |
| C. |
three dimensions |
D. |
all of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 15. |
A diagonal scale is used to read |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 16. |
A scale which has a common representative fraction, but read in different measures, is called a |
| A. |
plain scale |
B. |
diagonal scale |
| C. |
shrunk scale |
D. |
comparative scale |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 17. |
A scale used for measuring fractional parts of the smallest division of the main scale is known as vernier scale. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 18. |
In a direct vernier, the smallest division of a vernier is |
| A. |
equal to |
B. |
shorter than |
| C. |
longer than |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 19. |
In a retrograde vernier, the smallest division of a vernier is |
| A. |
equal to |
B. |
shorter than |
| C. |
longer than |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 20. |
With a simple vernier, readings can be taken in one direction only. |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|