|
|
For students in search of
- Hydroponic Gardening
-
Guides - Basics to Experts level
-
Growing fruit and vegetables hydroponically
-
Practical daily questions or queries of hydroponics lovers
-
Current Hydroponics and Indoor Gardening Market Growth as well as Trends
|
|
|
| 1. |
11-Hexudecenal is sex pheromone of: |
| A. |
Heliothis armigera |
B. |
Spodoptera litura |
| C. |
Trichoplusia nigra |
D. |
None of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 2. |
When a hectare of ground crop is completely covered by spraying less than 60 litres of liquid, is termed a: |
| A. |
Low volume spray |
B. |
Medium volume spray |
| C. |
Very low volume spray |
D. |
High volume spray |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 3. |
7-Dodecenyl acetate is sex pheromone of: |
| A. |
Dacus cucurbitae |
B. |
Heliothis armigera |
| C. |
Dacus dorsalis |
D. |
None of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 4. |
A better of pect management depends upon: |
| A. |
The use of resistant variety |
B. |
Interlacing the known control methods |
| C. |
Proper agronomic practices |
D. |
Use of pesticides |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 5. |
A minimum period of _______ years is to be given before assessing the effectiveness of an important bio-control agent: |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 6. |
A notorious weed, Lantana camara is controlled by: |
| A. |
Lantana bug |
B. |
Shoot fly |
| C. |
Cochnial insect |
D. |
None of them |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 7. |
A typical 'Hopper burn' in rice is caused by feeding of: |
| A. |
Aphids |
B. |
Gundhi bug |
| C. |
Brown plant hopper |
D. |
Mites |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 8. |
Alternaria blight in mustard can be controlled by: |
| A. |
Treating seed with hot water |
B. |
Soil treatment with alderin |
| C. |
Bordeaux mixture |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 9. |
Ammonium carbamate is mixed with alumnium phosphide because: |
| A. |
It releases ammonia gas alarming the operator |
B. |
It releases CO2 which is fire extinguisher |
| C. |
It gives cooling effect |
D. |
All of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 10. |
Amongst the following insects which one is monophagous? |
| A. |
Spodoptera litura |
B. |
Spilosoma oblicua |
| C. |
Bombyx mori |
D. |
Bemicia tabaci |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|