CSS :: Methods of Sociological Research
|
|
|
|
|
|
| 11. |
Social research has |
| A. |
theoretical bias and basis |
B. |
bractical bias and basis |
| C. |
both of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 12. |
Postulates means |
| A. |
pre-suppositions |
B. |
post-suppositions |
| C. |
qualities |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 13. |
Human behaving follows |
| A. |
certain definite laws |
B. |
patterns |
| C. |
society |
D. |
a and b only |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 14. |
Social events are |
| A. |
disorganised |
B. |
organised |
| C. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 15. |
Which of the following is postulate of social research? |
| A. |
Social events are organised. |
B. |
Human behaving not follow certain laws. |
| C. |
Social events occur themselves. |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 16. |
Which of the following is problem of social research? |
| A. |
Finding social investigators. |
B. |
Collecting information. |
| C. |
Analysing data. |
D. |
All of these |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 17. |
Which of the following is quality of a good researcher? |
| A. |
Scientific mind and scientist |
B. |
Philosopher |
| C. |
Doctor |
D. |
Research aptitude |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 18. |
Survey means |
| A. |
over-looking |
B. |
organising social data |
| C. |
observation |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 19. |
"Many research problems require systematic collection of data" is said by |
| A. |
Mark Abraham |
B. |
Festinger and Kat |
| C. |
Karl Marx |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 20. |
"Qualitative facts are collected about the social aspects of a community composition and activities" is said by |
| A. |
Karl Marx |
B. |
Bogardus E.S |
| C. |
Mark Abraham |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|