|
|
|
|
|
| 11. |
Who of the following believed that private property was needed for the development of individual's personality? |
| A. |
Karl Marx |
B. |
J.S. Mill |
| C. |
Proudhan |
D. |
Godwin |
| E. |
Bakunin |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
| 12. |
Which one of the following statements is true about Melanchthan's views about property? |
| A. |
It is based on natural law |
B. |
It is based on religious law |
| C. |
State was not justified in confiscating property of church |
D. |
State had no right to confiscate property earned even by unethical means |
| E. |
No individual had a right to hold private property |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 13. |
According to Individualists property: |
| A. |
Is a divine institution |
B. |
State should distribute all property |
| C. |
State control over it should be absolute |
D. |
Acquisition should be left to individual |
| E. |
State should have nothing to do with property |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 14. |
Who of the following believed that private property in the society came as a serpent? |
| A. |
John Huss |
B. |
Wycliff |
| C. |
Machiavelli |
D. |
Melanchthan |
| E. |
Rousseau |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 15. |
Who of the following is associated with Idealist theory of property? |
| A. |
Bodin |
B. |
Machiavelli |
| C. |
Bakunin |
D. |
Kant |
| E. |
Godwin |
|
|
Answer: Option C
Explanation:
|
| 16. |
Which of the follwing is not true about Kant's views about private property? |
| A. |
It was essential for every individual |
B. |
It was natural right of man |
| C. |
It was socially accepted right |
D. |
All property was owned by the sovereign |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 17. |
Which one of the following is true about Kant's views about private property? |
| A. |
It should be enough for meeting social needs |
B. |
It was individual's right against each other |
| C. |
It was no a right of individual against nature |
D. |
It was not given by society to its members |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 18. |
Which one of the following is true about Liberals views about private property? |
| A. |
Individual should have no right to own it |
B. |
State has right to confiscate it without payment of compensation |
| C. |
It should be under state control |
D. |
State should pay compensation for its acquisition |
| E. |
It should altogether be abolished |
|
|
Answer: Option D
Explanation:
|
| 19. |
According to Syndicalists in their society of the future private property: |
| A. |
Will altogether be abolished |
B. |
Will be retained under trusteeship control |
| C. |
Will be managed by the church |
D. |
Will be accepted as a natural right |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 20. |
Which of the following is not true about Syndicalists views about private property? |
| A. |
It will be managed by syndicates |
B. |
Syndicates shall be its owners |
| C. |
It will be owned by the society |
D. |
Society will decide about means of production |
| E. |
Elected representatives should protect private property |
|
|
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|