CSS :: Political Parties and Pressure Group
|
|
|
|
|
|
| 11. |
The system under which there are more than two political parties which predominantly control political situation is called: |
| A. |
Multi-party system |
B. |
Single party system |
| C. |
Bi-party system |
D. |
Dominant party system |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 12. |
A very important advantage of bi-party system is that: |
| A. |
Selection of candidates becomes easy |
B. |
Party control lessens |
| C. |
It becomes easy to fix responsibility for failures |
D. |
Choice of candidates becomes very wide |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 13. |
In bi-party system chances are that: |
| A. |
Cabinet might become dictator |
B. |
There may be wider choice of candidates |
| C. |
Vested interests will not get promoted |
D. |
Majority party might feel submissive and adjusting |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 14. |
Single party system primarily functions in: |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 15. |
Multi-party system prevails in: |
| A. |
U.S.S.R. |
B. |
France |
| C. |
China |
D. |
Hungary |
| E. |
U.S.A. |
|
|
Answer: Option A
Explanation:
|
| 16. |
Mussolini during the heights of his glory liked: |
| A. |
Multi-party system |
B. |
Bi-party system |
| C. |
Single arty system |
D. |
No party system |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 17. |
In a single party system membership: |
| A. |
Is open to all |
B. |
Can be easily obtained |
| C. |
Is given to only few trusted and dependable workers |
D. |
Importance of legislature considerably increases |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 18. |
Government in a single party is usually: |
| A. |
Democratic |
B. |
Bureaucratic |
| C. |
Aristocratic |
D. |
Totalitarian |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 19. |
In single party system the organ of Government whose importance increases is: |
| A. |
Executive |
B. |
Judiciary |
| C. |
Legislature |
D. |
Tribunals |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 20. |
Which one of the following is not true about political parties? |
| A. |
These help in the spread of education |
B. |
These try to capture power |
| C. |
These help in the formation of public opinion |
D. |
These spread moral education |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|