| 
    
        | CSS  :: Freedom Of Speech and Press Role |  | 
	 
 
 |  |  | 
| 
	
	
           
                       | 
    
    
        | 
            
            
                | 21. | Which one of the following statements is correct? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Freedom of speech came to be acknowledged as a right only after the First World War | B. | Freedom of speech was acknowledged as a right only in the post-Second World War period |  
				 				 | C. | Freedom of speech was for the first time granted by the original constitution of USA | D. | Freedom of speech was first of all granted by the First Amendment of the U.S.Constitution |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 22. | Freedom of speech is a feature of: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Democratic Constitutions | B. | Totalitarian Constitutions |  
				 				 | C. | Democratic as well as totalitarian constitutions | D. | None of the above |  
                        
                        
                            Answer: Option A Explanation:    |  
 
            
            
                | 23. | Which one of the following Constitutions does not grant right to freedom of speech? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Swiss Constitution of 1874 | B. | USSR Constitution of 1936 |  
				 				 | C. | Japanese Constitution of 1946 | D. | None of the above |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 24. | The Soviet Constitution of 1936 did not grant freedom of speech to: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Women | B. | Enemies of socialism |  
				 				 | C. | Proletariat | D. | All the above three categories of persons |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 25. | The importance of the press has increased in recent years due to: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Spread of education | B. | Invention of printing machines |  
				 				 | C. | Manufacture of paper in large quantity | D. | Introduction of quick means of transportation |  
                        
                        
                            Answer: Option C Explanation:    |  
 
            
            
                | 26. | Which one of the following statements is correct? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Balckstone, an English Jurist, did not consider censorship as a restraint on freedom of speech | B. | The French philosophers of the nineteenth century did not consider censorship as restraint on freed pm of the speech |  
				 				 | C. | The U.S. courts have not regarded prior censorship as a restriction on freedom of speech | D. | All the above considered censorship as restriction on freedom of speech |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 27. | Which one of the following does not fall under the purview of freedom of speech and expression? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Freedom of propagation of ideas | B. | Freedom of circulation one's ideas |  
				 				 | C. | Freedom of publish one's ideas | D. | None of the above |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 28. | Which one of the followings does not fall under the freedom of press? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Right to print public news and views | B. | Right to gather news |  
				 				 | C. | Freedom not to publish any news, article, correspondence or other matter | D. | None of the above |  
                        
                        
                            Answer: Option D Explanation:    |  
 
            
            
                | 29. | The right to freedom of speech and expression: |  
                | 
			 
				
					
				| A. | Does not include freedom of press | B. | Includes freedom of press |  
				 				 | C. | Includes freedom of press only in certain respects | D. | None of the above |  
                        
                        
                            Answer: Option B Explanation:    |  
 
            
            
                | 30. | Which one of the following function is not performed by the press? |  
                | 
			 
				
					
				| A. | It provides ready-made opinion to the people | B. | It helps the government in knowing public mind |  
				 				 | C. | It helps the government in preparation of electoral lists | D. | It acquaints the people with the various problems facing the country |  
                        
                        
                            Answer: Option C Explanation:    |  
 
 
			
			
 
 
 
 Read more:
 |  |