|
|
|
|
|
| 31. |
The term liberty has been drawn from the Latin term: |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 32. |
Who said that 'Liberty is the eager maintenance of that atmosphere in which men have the opportunity of be their nest self"? |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 33. |
Which one of the following statements is correct? |
| A. |
Liberty means absence of all restraints |
B. |
Liberty means power to do whatever one pleases |
| C. |
Liberty means absence of oppression |
D. |
Liberty is not total absence of restraints but the existence of socially acceptable restraints |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 34. |
Who said that liberty consists in following the moral law? |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 35. |
The view that "Liberty consists in following the moral law" is associated with: |
| A. |
Indiviualists |
B. |
Idealists |
| C. |
Utilitarian |
D. |
Socialists |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 36. |
Who of the followings was an advocate of positive liberty? |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 37. |
Who of the followings is considered the chief advocate of negative liberty? |
| A. |
T.H. Green |
B. |
Laski |
| C. |
Barker |
D. |
Bentham |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 38. |
Who said that 'liberty is the absence of all restraints'? |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 39. |
According to the individualists the people have maximum liberty if: |
| A. |
The state performs maximum functions |
B. |
The state performs minimum functions |
| C. |
The state is abolished |
D. |
None of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 40. |
Liberty in negative sense means: |
| A. |
Liberty granted by the laws of the land |
B. |
Right to do whatever one likes |
| C. |
Right to do what is acceptable to majority of the people in a society |
D. |
Imposition of maximum restraints |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|