|
|
|
|
|
| 41. |
Political justice is ensured by: |
| A. |
Courts |
B. |
Political parties |
| C. |
Constitution |
D. |
All the there |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 42. |
Economic dimensions of justice have been emphasised by: |
| A. |
Individualists |
B. |
Idealists |
| C. |
Socialists |
D. |
All the three |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 43. |
The Parliament and the Constitution are instruments of: |
| A. |
Legal Justice |
B. |
Political Justice |
| C. |
Economic Justice |
D. |
Social Justice |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 44. |
The view that there is close relationship between Justice and Liberty is associated with the: |
| A. |
Marxists |
B. |
Anarchists |
| C. |
Fascists |
D. |
Liberals |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 45. |
The view that there is close relationship between Justice and Equality is attributed to |
| A. |
Individualists |
B. |
Socialists |
| C. |
Idealists |
D. |
Anarchists |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 46. |
Which one of the following attributes of Justice has been wrongly listed below? |
| A. |
Justice is viewed in relation to human beings |
B. |
Justice has a relation with equality |
| C. |
Justice has relation with liberty as well as equality |
D. |
Justice does not permit discrimination under any circumstances |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 47. |
In the political shpere justice consists in: |
| A. |
Entrusting the responsibility of government to propertied people who know the art of governing |
B. |
Entrusting power to the educated people |
| C. |
Giving share to all persons in the administration of their country |
D. |
Maintaining the status quo |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 48. |
In the economic sphere justice implies: |
| A. |
A person whould be permitted to keep the unearned income |
B. |
Every body should be given same salary irrespective of the nature of job |
| C. |
There should be free play of economic forces in the society |
D. |
The basic needs of all the people must be met |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 49. |
The history of political philosophy is the history of quest for: |
| A. |
Justice |
B. |
Equality |
| C. |
Liberty |
D. |
Power |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 50. |
The idealist theory of Justice, which emphasised the moral element of justice, was first of all propounded by: |
| A. |
Aristotle |
B. |
Plato |
| C. |
Machiavelli |
D. |
Marx |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|