Entry Test MCQ :: Modern Physics
|
|
|
|
|
|
| 11. |
Stopping potential for a metal surface in case of photoelectric emission depends on |
| A. |
the threshold frequency for the metal surface |
B. |
the intensity of incident light |
| C. |
the frequency of incident light and work function of the metal surface |
D. |
all of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 12. |
Select an alternative from of uncertainly principle from the following |
| A. |
?? = h/m?c(1-cos ?) |
B. |
?E . ?t = h |
| C. |
mc2 = hv |
D. |
any of above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 13. |
The existence of Ether wind was experimentally rejected by |
| A. |
equal to its rest mass |
B. |
double of its rest mass |
| C. |
infinite |
D. |
zero |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 14. |
If a material object moves with speed of light its mass becomes |
| A. |
equal to its rest mass |
B. |
double of its rest mass |
| C. |
infinite |
D. |
zero |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 15. |
As the temperature of black body is raised the wavelength corresponding to maximum intensity |
| A. |
shifts towards longer wavelength |
B. |
shifts towards shorter wavelength |
| C. |
remain the same |
D. |
shifts towards longer as well as shorter wavelengths |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 16. |
Rest mass of a photon is |
| A. |
infinite |
B. |
zero |
| C. |
very small |
D. |
1.67 x 10-27 kg |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 17. |
The name of the photon for quantum of light was proposed by |
| A. |
Ampere |
B. |
Plank |
| C. |
Thomson |
D. |
Einstein |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 18. |
Einsteins photoelectric equation is given by |
| A. |
1/2 mvmax2=hf+? |
B. |
1/2 mvmax2-hf = ? |
| C. |
1/2 mvmax2=hf-? |
D. |
all of above are correct |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 19. |
In Compton scattering the change in wave length is max if |
| A. |
angle of scattering is 90? |
B. |
angle of scattering is 60? |
| C. |
angle of scattering is 180? |
D. |
angle of scattering is zero |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 20. |
Davison Germer experiment indicates |
| A. |
interference |
B. |
polarization |
| C. |
election diffraction |
D. |
refraction |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|