Engineering :: Environmental Engineering
|
|
|
|
|
|
| 151. |
Electrodialysis is the process of removal of |
| A. |
soluble gases in water |
B. |
dissolved solids in water |
| C. |
suspended solids in water |
D. |
none of the above |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 152. |
Corrosive action of water could be due to its |
| A. |
alkalinity |
B. |
hardness |
| C. |
dissolved oxygen |
D. |
Any of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 153. |
The speed of sound through water is nearly |
| A. |
344 m/s |
B. |
750 m/s |
| C. |
1500 m/s |
D. |
3000 m/s |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 154. |
Carbon monoxide poisoning may cause |
| A. |
headache |
B. |
drowsiness |
| C. |
dizziness |
D. |
Any of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 155. |
Which of the following is unlikely to be the pollutant from a sulphuric acid plant? |
| A. |
Sulphur dioxide |
B. |
Sulphur trioxide |
| C. |
Acid moist |
D. |
Hydrogen sulphide |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 156. |
Sulphurdioxide can be measured by |
| A. |
ultraviolet pulsed fluorescence |
B. |
flame photography |
| C. |
permeation tube calibratio |
D. |
Any of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 157. |
Which of the following gas can be analysed by chemiluminescence? |
| A. |
Ozone |
B. |
Carbon dioxide |
| C. |
Nitrogen |
D. |
All of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 158. |
Which emission has generally least proportion from a diesel engine as compared to a petrol engine? |
| A. |
Oxides of nitrogen |
B. |
Hydrocarbons |
| C. |
Carbon monoxide |
D. |
All of the above |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 159. |
Which of the following pollutant results from decaying organic matter? |
| A. |
Acetylene |
B. |
Ozone |
| C. |
Ammonia |
D. |
Nitric oxide |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 160. |
All of the following pollutants result from auto-exhaust EXCEPT: |
| A. |
Acetylene |
B. |
Olefins |
| C. |
Hydrogen sulphide |
D. |
Ethylene |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|