|
|
|
|
|
| 1. |
Atmosphere is divided into two main vertical regions one is called hydrosphere and lower is ______: |
| A. |
Troposphere |
B. |
Mezosphere |
| C. |
Homosphere |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 2. |
The total height of homosphere is ______ km: |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 3. |
Total height of atmosphere is _______ km. |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 4. |
The part of atmosphere which contains constant gasses with known composition called: |
| A. |
Homosphere |
B. |
Thermosphere |
| C. |
Hetrosphere |
D. |
None of these |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 5. |
Nitrogen is ______ % in the air: |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 6. |
Oxygen is ______ % in the air: |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 7. |
The part of atmosphere which is consisted on variable gasses with unknown composition is called _______: |
| A. |
Stratosphere |
B. |
Hetrosphere |
| C. |
Homosphere |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 8. |
_______ absorbs energy which is transferred to the atmosphere from the earth's surface and maintains temperature for life: |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 9. |
Without _______ there would be no clouds or rainfall: |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 10. |
A layer located in stratorphere which absorbs ultraviolet rays of sun called _______: |
| A. |
Ozone layer |
B. |
F-layer |
| C. |
D-layer |
D. |
E-layer |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|