|
|
|
|
|
| 1. |
NI = NE is an: |
| A. |
Equation |
B. |
Identity |
| C. |
Function |
D. |
None of these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 2. |
Per capita income is: |
| A. |
Income per worker |
B. |
Income per head |
| C. |
Income per household |
D. |
Income per industrial unit |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 3. |
If indirect taxes are deducted from NNP and subsidies are added, we achieve: |
| A. |
Personal savings |
B. |
DPI |
| C. |
NI |
D. |
Per capita income |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 4. |
Transfer payments are not included in national income because: |
| A. |
Such payments are made to persons living abroad |
B. |
Double counting would result |
| C. |
They are illegal |
D. |
There is no method to account for these |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 5. |
To determine the correct level of GNP, it is necessary to: |
| A. |
Add up the values of goods and services during one year |
B. |
Add up all savings |
| C. |
Count all imports |
D. |
Add up the value of semi finished goods |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 6. |
Real national income increases when: |
| A. |
Prices of goods are rising |
B. |
National savings increase |
| C. |
Quantity of goods and services increases |
D. |
None of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 7. |
It is considered as investment: |
| A. |
Construction of a house |
B. |
Purchase of an old house |
| C. |
Salaries of college professors |
D. |
Both (a) & (b) |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 8. |
It is considered as transfer payments: |
| A. |
Salaries of employees |
B. |
Bonus of bank employees |
| C. |
Free medical care to officers |
D. |
Unemployment allowance paid by govt. |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 9. |
GNP is always: |
| A. |
Less than NNP |
B. |
Greater than NNP |
| C. |
Equal to NNP |
D. |
Any of (a), (b), (c) |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 10. |
The four factor payments are: |
| A. |
Money, capital, salaries, and income |
B. |
Wages, rent, interest and profits |
| C. |
Money, power, prices, and wealth |
D. |
Wages, interest, salaries and income |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|