CSS :: Economic Growth and Development
|
|
|
|
|
|
| 21. |
Whichone of the following, according to Ricardo, would form a bottleneck to economic growth? |
| A. |
Shortage of land |
B. |
Rising rent |
| C. |
Shortage of gold and silver |
D. |
Rising wage bills |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 22. |
Which one of the following statements is not in tune with the Ricardian theory of growth? |
| A. |
Rent tends to rise |
B. |
Money wages tend to rise |
| C. |
Profits tend to fall |
D. |
Profits tend to rise |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 23. |
Which one of the following is not an assumption of the Ricardian theory? |
| A. |
Rising real wages |
B. |
Fixity of land |
| C. |
Operation of the law of diminishing returns |
D. |
Perfect competition |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 24. |
Which of the following policy-prescriptions for economic growth was suggested by Ricardo? |
| A. |
Government's active participation in the economic field |
B. |
Free trade in commodities |
| C. |
Control over population growth |
D. |
Regulation of competition |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 25. |
In the Ricardian system, a crucial role in development was assigned to: |
| A. |
Specialisation |
B. |
Technological changes |
| C. |
Profits |
D. |
Government |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 26. |
The stationary state according to Malthus and Ricardo, is characterised by: |
| A. |
The disappearance of profits |
B. |
Net investment falling to zero |
| C. |
Wages coinciding with the subsistence level |
D. |
All of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 27. |
Which of the following is not a part of the classical theory of economic development? |
| A. |
Labour supply would increase with rise in wages |
B. |
Stationary state |
| C. |
Government interference |
D. |
Capital accumulation is the basic cause of growth |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 28. |
Which of the following had the approval of the classical economists (particularly J.S. Mill) as an aid to development? |
| A. |
Subsidizing the poor |
B. |
Imposition of temporary duties on imports to develop particular industries |
| C. |
Regulation of activities of the rising business class |
D. |
Appropriating a part of the national product by the government for unproductive uses |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 29. |
The classical theory of economic development is of relevance for the less developed countries today because it lays emphasis on: |
| A. |
Need for favourable institutional and social initiatives |
B. |
Extension of markets |
| C. |
Capital accumulation |
D. |
All of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 30. |
According to the neo-classical theory, economic development is: |
| A. |
Gradual |
B. |
Harmonious |
| C. |
Cumulative |
D. |
All of the above |
Answer: Option D
Explanation:
|
Read more:
|
|