Entry Test MCQ :: Group VA and VIA Elements
|
|
|
|
|
|
| 21. |
Which of the elements show passivity when treated with conc. HNO3. |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 22. |
Which allotropic form of phosphorous is the most stable? |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 23. |
The gas which cannot be dried by conc. H2SO4 |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 24. |
The chemical composition of cinnabar is |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 25. |
FeSO4 forms brown ring with |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 26. |
Oxygen and sulphur resemble in all except |
| A. |
Electronic conviguration of valence shell electrons |
B. |
Show allotropy |
| C. |
Polymeric |
D. |
Show same oxidation state |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 27. |
Oxygen does not react with all except |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 28. |
Arsenic oxides are removed by passing through |
| A. |
Ferric hydroxide |
B. |
Sodium hydroxide |
| C. |
Calcium hydroxide |
D. |
Aluminium hydroxide |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 29. |
In which compound nitrogen has maximum oxidation state |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 30. |
When sulphuric acid is treated with ethanol sulphuric acid behaves like |
| A. |
an acid |
B. |
a dehydrating agent |
| C. |
an oxidizing agent |
D. |
as sulphonating agent |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|