Entry Test MCQ :: Chemical Bonding
|
|
|
|
|
|
| 1. |
The relative attraction of the nucleus for the electrons in a chemical bond is called |
| A. |
Ionization energy |
B. |
Electron affinity |
| C. |
Electro negativity |
D. |
None of the above |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 2. |
The ionization energy |
| A. |
Generally increases from left to right in a period |
B. |
Does not change in a period |
| C. |
Increase from top to bottom in a group |
D. |
Does not change in a group |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 3. |
Which of the following will have highest value of electron affinity |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 4. |
Which type of bond is formed by overlap of p orbitals |
| A. |
Pi (?) |
B. |
Sigma(?) |
| C. |
Both |
D. |
Neither |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 5. |
The octet rule does not always hold for which of the following elements |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 6. |
Which of the solid does not contain covalent bond |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 7. |
Which of the following is the best explanation that CO2 is non polar molecule |
| A. |
Linear geometry |
B. |
Dipole moment is zero |
| C. |
Sp hybridization |
D. |
None |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 8. |
Shielding effect across the period |
| A. |
Increases |
B. |
Decreases |
| C. |
Constant |
D. |
None |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 9. |
Which one is not the absolute term of the element? |
| A. |
Ionization energy |
B. |
Electron affinity |
| C. |
Electro negativity |
D. |
Atomic size |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 10. |
Which one has maximum number of unpaired electrons? |
Answer: Option B
Explanation:
|
Read more:
|
|