Entry Test MCQ :: Alkyl Halides
|
|
|
|
|
|
| 11. |
Which alkyl halide out of the following may follow both SN1 and SN2 mechanism? |
| A. |
CH3-X |
B. |
(CH3)3 C-CH2 - X |
| C. |
(CH3)2 CH - X |
D. |
(CH3)3 C - X |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 12. |
In elimination reactions of alkyl halide which site is more susceptible for the attack of base |
| A. |
? - carbon |
B. |
? - carbon |
| C. |
? - hydrogen |
D. |
? - hydrogen |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 13. |
When two moles of ethyl chloride react with two moles of sodium in the presence of ether what will be formed? |
| A. |
2 moles of ethane |
B. |
1 mole of ethane |
| C. |
2 moles of butane |
D. |
1 mole of butane |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 14. |
The ether used in Wurtz synthesis is |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 15. |
When CO2 is made to react with ethyl magnesium iodide followed by acid hydrolysis the product formed is |
| A. |
propane |
B. |
propanoic acid |
| C. |
propanal |
D. |
propanol |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 16. |
Grignard reagent is reactive due to |
| A. |
the presence of halogen atom |
B. |
the presence of magnesium atom |
| C. |
the polarity of C-Mg bond |
D. |
all |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 17. |
SN2 reaction can be best carried out with |
| A. |
primary alkyl halide |
B. |
secondary alkyl halide |
| C. |
tertiary alkyl halide |
D. |
all |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 18. |
Elimination bimolecular reactions involve |
| A. |
first order kinetics |
B. |
second order kinetics |
| C. |
third order kinetics |
D. |
zero order kinetics |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 19. |
For which mechanisms the first step involved is the same? |
| A. |
E1 + E2 |
B. |
E2 + SN2 |
| C. |
E1 and SN1 |
D. |
SN1 and SN2 |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 20. |
The rate of E1 reaction depends upon |
| A. |
the concentration of substrate |
B. |
the concentration of nucleophile |
| C. |
the concentration of substrate as well as nucleophile |
D. |
base the concentration of substrate as well as nucleophile |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|