Entry Test MCQ :: MCAT - SAMPLE PAPER
|
|
|
|
|
|
| 61. |
Yellowish glandular structure which produces progesterone is |
| A. |
Graffian follicle |
B. |
Ovary |
| C. |
Corpus luteum |
D. |
Placenta |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 62. |
Yellow cytoplasm in ascidian gives rise to |
| A. |
Epidermis |
B. |
Muscle cells |
| C. |
Gut |
D. |
Notochord |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 63. |
Embryonic induction is caused by part developing from |
| A. |
Endoderm |
B. |
Ectoderm |
| C. |
Mesoderm |
D. |
Extraembryonic layers |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 64. |
Purines and pyrimidines are in equal ration in DNA. It was indicated by |
| A. |
F.Miescher |
B. |
Chargaff |
| C. |
Watson & Crick |
D. |
Harshay & Chase |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 65. |
Okazaki fragments are connected together through action of |
| A. |
Primase |
B. |
Polymerase |
| C. |
Helicase |
D. |
Ligase |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 66. |
Sickle cell anemia is an example of |
| A. |
Chromosomal aberration |
B. |
Insertion of gene |
| C. |
Deletion of gene |
D. |
Point mutation |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 67. |
Which of the following is an autosomal disorder |
| A. |
Down's syndrome |
B. |
Klinifelter's syndrome |
| C. |
Turner's syndrome |
D. |
Jacob's syndrome |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 68. |
Test cross is used to find |
| A. |
Trait |
B. |
Phenotype |
| C. |
Genotype |
D. |
Ratios |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 69. |
An example of codominance is |
| A. |
A' blood group |
B. |
B' blood group |
| C. |
O' blood group |
D. |
AB' blood group |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 70. |
XO-XX pattern of sex determination is present in |
| A. |
Grasshopper |
B. |
Butterfly |
| C. |
Drosophila |
D. |
Man |
Answer: Option A
Explanation:
|
Read more:
|
|