Entry Test MCQ :: Homeostasis
|
|
|
|
|
|
| 51. |
Animals that produce metabolic heat at low level and also absorb heat from the surroundings are called |
| A. |
Endotherms |
B. |
Ectotherms |
| C. |
Heterotherms |
D. |
Homeotherms |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 52. |
Fishes, most of the invertebrates and amphibians are examples of ______ animals |
| A. |
Endotherms |
B. |
Ectotherms |
| C. |
Heterotherms |
D. |
Homeotherms |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 53. |
Bats & humming birds belong to |
| A. |
Endotherms |
B. |
Ectotherms |
| C. |
Heterotherms |
D. |
Homeotherms |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 54. |
Normal body temperature in mamals like human beings is |
| A. |
26 - 28?C |
B. |
36 - 38?C |
| C. |
46 - 48?C |
D. |
56 - 58?C |
Answer: Option B
Explanation:
|
| 55. |
Brown fat present in certain mammals is specialized in |
| A. |
Providing insulation in cold environment. |
B. |
Providing insulation in hot environment |
| C. |
Rapid heat production. |
D. |
Controlling heat production. |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 56. |
Blubber a thick layer of fat is present in |
| A. |
Fresh water mammals. |
B. |
Terrestrial mammals. |
| C. |
Marine Mammals. |
D. |
Flying mammals. |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 57. |
Panting is a representative of which mechanism |
| A. |
Pigmentation. |
B. |
Respiration. |
| C. |
Evaporative cooling. |
D. |
Excretion. |
Answer: Option C
Explanation:
|
| 58. |
Thermostat of human body is present in |
| A. |
Fore brain. |
B. |
Hind Brain. |
| C. |
Thalamus. |
D. |
Hypothalamus. |
Answer: Option D
Explanation:
|
| 59. |
Production of pyrogens is a ________ phenomenon |
| A. |
Protective |
B. |
Destructive |
| C. |
Constructive |
D. |
Aggressive |
Answer: Option A
Explanation:
|
| 60. |
Name the type of adaptation from the following that is responsible for shivering thermogenesis |
| A. |
Structural |
B. |
Physiological |
| C. |
Behavioral. |
D. |
None of these |
Answer: Option C
Explanation:
|
Read more:
|
|